La 7 iunie 2019, la Haga, orașul păcii și justiției, a avut loc Adunarea generală anuală a Institutului European de Expertiză și Expert (EEEI) din Olanda, forul având loc la Consiliul de Stat, o veche instituție olandeză.Președintele Înaltei Curți Administrative – parte a Consiliului de Stat – dl Bart Jan van Ettekoven a fost foarte încântat să ne invite la frumoasa și vechea clădire a Consiliului.Are o apreciere deosebită pentru expertiza judiciară, este autor al unor articole din acest domeniu și este un avocat de renume pentru experți profesioniști de înaltă calitate.
Programul a oferit o platformă de discuții foarte interesantă, bazată pe mai multe subiecte legate de cei doi piloni ai expertizei: excelența în a oferi instanțelor opinii clare, concise și imparțiale și activitatea expertului judiciar.
EEEI a fost creat în 2006 din nevoia de a evalua mediile economice și sociale în schimbare, nevoia de a obține o viziune globală în domeniul justiției. Institutul European de Expertiză dorește să răspundă acestor provocări majore, să stimuleze cercetarea științifică într-un moment în care normele de gestionare a unui proces sunt elaborate la nivel european pentru aplicarea ulterioară în legislația națională a fiecărui stat membru. Această structură include instituții, personalități, membri de onoare, membri activi, persoane juridice și persoane fizice din statele membre ale Uniunii Europene – care prin activitatea profesională desfășoară astfel de activități, care au dovedit elaborarea de proiecte, publicații și activități în domeniul juridic, economic, expertiză tehnică, criminalistică și care este implicat continuu în promovarea și implementarea obiectivelor și a misiunii EEEI.
Institutul European de Expertiză oferă un forum pentru cercetătorii și practicienii interesați de modernizarea sistemelor juridice și judiciare. Conform poziției lor, experții trebuie să-și ofere competența ca adevărați „deținători de cunoștințe” în specialitatea lor, respectând contextele legale în care sunt numiți.
Asociația din cadrul Institutului de magistrați, academicieni, avocați și experiențe cu privire la orice specializare contribuie la atenția publicului și la crearea eficientă a teritoriului.
Dimensiunea europeană a Institutului se încadrează în mod natural în contextul contemporan și este o bază fundamentală pentru o reflecție comparativă asupra experiențelor judiciare și istorice ale tuturor țărilor UE.
Din România, membrii persoanei juridice: Universitatea Transilvania – Brașov, Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Brașov, precum și persoane care au fost acceptate prin activitatea profesională și recunoașterea acestui forum european: expert tehnic Judecător Prof Grămescu Ana Maria – conducător de doctorat la Universitatea OVIDIUS Constanța – președinte al Colegiului internațional de formare profesională continuă a experților și specialiștilor în managementul experților internaționali SC.
În cadrul Adunării Generale a EEEI, care a avut loc pe 7 iunie 2019, noi membri, persoane fizice din țările Uniunii Europene, inclusiv expertul judiciar Dr. Barbu AM Daniela din România.
Împreună cu cele două co-președinți, Beatrice Deshayes (avocat) și Etienne Claes (expert), Comitetul Executiv EEEI inițiază și pune în aplicare proiecte ale Comisiei Europene pentru eficientizarea justiției și armonizarea legislației proprii a UE cu legislația și principiile europene.
La toate aceste întâlniri, un accent special a fost pus pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului pentru definirea drepturilor fundamentale procedurale, care este din ce în ce mai necesară, deoarece riscurile colective (sănătate publică, siguranță industrială, terorism) au atins dimensiuni transfrontaliere.
În acest sens, EEEI oferă tuturor părților interesate:
o procedură pentru armonizarea expertizei judiciare în Europa; rapoarte periodice privind activitatea sa, o discuție interdisciplinară și un forum de cercetare pe diferite aspecte ale expertizei; o bancă de date europeană de expertiză. un pol de excelență pentru o reflecție comparativă asupra formării experților.
Un aspect foarte important al activității EEEI a fost Comisia Europeană pentru Justiție Eficientă (CEPEJ), desfășurată la Strasbourg în 3-4 decembrie 2018, unde au fost adoptate principiile eticii pentru utilizarea inteligenței artificiale în sistemul judiciar și procedura sa, accentul pe cele 5 principii ale eticii în utilizarea inteligenței artificiale în sistemul judiciar și proceduri.
PROFESIONALUL INTERNAȚIONAL CONTINUĂ COLEGIA DE FORMARE A EXPERȚI ȘI SPECIALIȚI